Trans Lethaea Emergo

“Voorbij de Lethe komen we boven”

In de Griekse mythologie was de Lethe een van de vijf rivieren in de onderwereld waaruit de doden drinken om hun aardse leven te vergeten. Maar de rivier komt ook voor in de Goddelijke komedie van Danthe. Daarin is de Lethe een rivier in het aardse paradijs, waaruit de berouwvolle zielen drinken om hun zonden te vergeten, alvorens ten hemel te stijgen. 

De begrippen onderwereld en bovenwereld  worden ook in de tegenwoordige tijd gebruikt om een verschil aan te geven tussen de samenleving die ‘deugt’ -de bovenwereld- en de criminele, ondermijnende en illegale wereld die niet deugt: de onderwereld. 

We staan allemaal aan de Lethe

Toch is een hard onderscheid tussen de boven- en de onderwereld niet heel eenvoudig te maken. De harde criminaliteit als geweldpleging, afpersing, overvallen, oplichting, mood en doodslag of fraude zijn duidelijke activiteiten van de onderwereld. Maar ook schoon is de bovenwereld? Want ook te hard rijden is een overtreding. Maar dat maakt iemand lid van de onderwereld? De meeste mensen zullen dat ontkennend beantwoorden. Maar iedere week een schoonmaakster over de vloer die je contant een paar tietjes geeft? Dat is zwart werk waarover geen sociale lasten en belasting wordt afgedragen. Veel mensen zullen dat ook nog niet zo ernstig vinden. Maar het is een vorm van belastingontduiking en daarmee fraude.