De omgevingswet komt er aan!

In 2021 kom er een nieuwe omgevingswet aan. Dat klinkt wellicht als een ‘ver-van-mijn bed-show’; maar dat is het niet. Bijna iedere initiatiefnemer zal er mee te maken krijgen. Overheden moeten hierdoor op een geheel nieuwe manier gaan werken, maar er wordt ook meer gevraagd van initiatiefnemers.

Stelselherziening

De nieuwe Omgevingswet wordt omschreven als een stelselherziening die vergelijkbaar is als die van de invoering van het Huis van Thorbecke met de grondwet van 1848. Dus een wet die alles helemaal op de kop zet.

De politiek praat er al jaren over en nog altijd is niet voor de volle 100% zeker dat de wet er ook daadwerkelijk gaat komen in 2021. Toch zijn gemeenten provincies en waterschappen zich al volop aan het voorbereiden.

Het doel van de wet is om alle regelgeving voor initiatiefnemers overzichtelijker te maken. Om die reden worden 26 wetten, 120 ministeriële regelingen en nog eens 120 Algemene Maatregelen van Bestuur (AmvB) terug gebracht tot 1 wet, 10 regelingen en 4 AMvB’s. Het moet daardoor eenvoudiger en overzichtelijke worden. Daarnaast moet alles in je directe omgeving digitaal te raadplegen zijn en wordt er meer verantwoordelijkheid bij de initiatiefnemer zelf gelegd.